5.2.2024

Trenérský notes 1/24: Pyramida úspěchu: Odhalení nadčasové moudrosti pro děti a mladé hráče

Ve světě sportu některá jména rezonují jako majáky moudrosti a inspirace. Jednou z osobností, jehož Pyramidu úspěchu si v dnešním díle Notesu představíme, je John Wooden. Učení legendárního basketbalového trenéra, jehož odkaz sahá daleko za basketbalové palubovky, je nadčasovým průvodcem pro trenéry pracující s dětmi a mladými hráči. Pojďme se ponořit do jednotlivých „kamenů“ této pyramidy a ukázat si, jak můžeme formovat nejen úspěšné sportovce, ale především i všestranné, slušné a úspěšné lidi.

Principy Johna Woodena stojí na tvrdé práci, rozvoji charakteru a sportovním umění. Poskytují komplexní plán pro trenéry, kteří se snaží formovat nejen úspěšné sportovce, ale i všestranné úspěšné jedince. Vštěpováním hodnot zapouzdřených ve Woodenově pyramidě mohou trenéři inspirovat další generace k dosažení nových výšin, a to jak na hřišti, tak mimo něj. Lekce získané od tohoto ikonického trenéra nadále utvářejí budoucnost sportu a připomínají nám, že úspěch není jen cíl, ale i cesta vedená nadčasovými principy.

Základ: pracovitost a nadšení

V základně Woodenovy pyramidy úspěchu (seznámit se s jednotlivými „kameny“ pyramidy můžete např. v tomto článku) leží pracovitost a nadšení. Dětem a mládeži to neustále připomíná, že úspěch je postaven na základech nejen tvrdé práce, ale i vášně. Wooden věřil v důležitost přijímání výzev s pozitivním myšlením a vštěpoval svým hráčům představu, že pracovní morálka spojená s opravdovým nadšením je posouvá k jejich cílům.

Kostra: charakter a vztahy

Postupujeme-li po pyramidě výše, setkáváme se s dalšími stavebními kameny, které formují charakter hráče a přispívají k dlouhodobému úspěchu. Wooden zdůrazňoval vlastnosti, jako je přátelství, loajalita a spolupráce. Trenéři pracující s mládeží by měli upřednostňovat podporu prostředí, které podporuje týmovou práci a kamarádství. Tyto mezilidské dovednosti nejen zlepšují celkovou dynamiku týmu, ale také pokládají základy osobního růstu mimo sportovní arénu. Schopnosti hráče sice mohou dostat na vrchol, ale pevný charakter je tam udrží.

Na další úrovni přichází do hry sebeovládání, bdělost a iniciativa. Wooden rozpoznal význam „sebedisciplíny“ a zdůrazňoval potřebu hráčů ovládat své emoce a činit moudrá rozhodnutí na hřišti i mimo něj. Trenéři musí vést mladé sportovce, aby si vypěstovali silný smysl pro zodpovědnost, povzbuzovat je k iniciativě a rozhodování, které pozitivně přispívá k jejich osobnímu, ale i týmovému rozvoji.

Vrchol: úspěch a soutěžní mistrovství 

Když jsme dosáhli vrcholu Woodenovy pyramidy úspěchu, nalezli jsme i jeden z důležitých faktorů skutečného mistra -  konfrontaci s těmi opravdu nejlepšími. Pouze pokud se utkáváme s mistry, můžeme je jednou porazit a sami se mistry stát. 

Trenéři by měli svým mladým svěřencům vštípit pochopení, že skutečný úspěch se neměří pouze vítězstvími na výsledkové tabuli, ale také schopností chopit se příležitosti a soutěžit s grácií a sportovním duchem (i v klání proti těm nejlepším). Podle Woodena je nutné vydat ze sebe to nejlepší vždy, když je to potřeba. A potřeba je to každý den.

Velmi důležitá je schopnost zůstat klidný pod tlakem, dělat správná rozhodnutí v kritických okamžicích. Trenéři pracující s mládeží musí zdůrazňovat důležitost zachování klidu tváří v tvář výzvám a učit mladé hráče, že odolnost a vyrovnanost jsou charakteristickými znaky skutečného šampiona. A aby byl hráč klidný i v těch nejvypjatějších situacích, musí si věřit. Sebedůvěra je zasloužená a vybudovaná, ne darovaná.

Aplikace ve sportu mládeže 

Pyramida úspěchu Johna Woodena není pouhým filozofickým rámcem, ale praktickou příručkou, kterou mohou trenéři použít k formování charakteru a dovedností mladých sportovců. Implementace této pyramidy v mládežnických sportech zahrnuje vytvoření přívětivého prostředí, které podporuje osobní a kolektivní růst. Trenéři by měli klást důraz nejen na rozvoj dovedností a týmového výkonu, ale i na důležitost sportovního chování hráčů a zajistit, aby se lekce získané na hřišti promítly do všech aspektů života mladých hráčů.

 

Autor: Ondřej Foltýn

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018