Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
11.6.2015

Máte vynikající disciplínu, chválí volejbalovou reprezentaci odborník na výživu Petr Havlíček

 logo


ROZHOVOR - Přední výživový poradce Petr Havlíček navštívil tréninky volejbalové reprezentace mužů i žen. Sledoval celý den reprezentační program i tréninky, aby pomohl českým volejbalistům sestavit správný jídelníček, který umocní jejich tréninkový proces a posune kvalitu hráčské přípravy o kus dál.  


Přijal jste nabídku vytvořit jídelníček pro českou volejbalovou reprezentaci, čím to pro vás bylo zajímavé?

Pro mě je práce se sportovci takovou třešničkou na dortu, protože u nich krásně fungují ty přirozené principy a je vidět, jak životospráva posunuje sportovce o kus dál. U normálních lidí je těch aspektů tolik, že je to až tak nemotivuje. Ale u sportovců to funguje trochu jinak. Je to taková radostná práce.


Chtěl jste vidět tréninkový den reprezentantů, co vám to napovědělo?

Ověřil jsem si za ta léta, co dělám jídelníčky, že koukat se na zápas je opravdu něco jiného, než být přímo u konkrétního tréninku. Je potřeba vidět ten sport z více stran, vidět to zákulisí, jak pracují při tréninku střeva a tak dále... Od stolu se to píše krásně, ale při praxi člověk zjistí, že se polovina věcí nedá použít, že to nejde realizovat.


Můžete volejbalovou reprezentaci porovnat i s jinými sportovními kolektivy?

U volejbalu je to jinak...  Tady jsem si vyzkoušel, že vy tomu opravdu věříte, že jste výborně disciplinovaní a z toho mám největší radost. Pro mě je vždy důležité vědět, že je u toho někdo, kdo si na to dá skutečně pozor, aby to opravdu fungovalo. Já strašně nerad dělám práci, kde předem vím, že je to určeno k zániku. Kde někdo řekne: "Měli bychom řešit výživu". To je na nic, když vytvořím jídelníček a věci kolem nejsou dodrženy. Člověk musím mít z práce uspokojení, nejsou to jen finance! Potom mám opravdu pocit, že ta moje práce je dobrá. Není to jen tak, že něco odevzdám a hotovo. Člověk musí vidět, že se jeho práce realizuje, potom má dobrý pocit.


Jak zjednodušeně charakterizujete jídelníček, který jste pro volejbalovou reprezentaci sestavil?

Jídelníček je založen na tom, že se nastaví systém, což je základ. Potom vycházíme z toho, co se děje aktuálně teď (hra, trénink). Je doslova zaměřen na tento způsob soustředění, ale musí být zároveň i motivační. Aby hráči věděli, jak má vypadat správná skladba jídelníčku.


Když to trochu rozebereme...  Česká republika je polévkový národ, ale ve vašem jídelníčku pro české reprezentanty polévky chybí, že?

Dlouhodobě vím, že řada lidí polévky odmítá. Pokud není vznesen přímo požadavek, tak já je do jídelníčku většinou nedávám. Naopak jsem měl spíš problém dotáhnout energetickou hodnotu, takže pořád se nabízela otázka, jestli je tam nevrátíme. Vychází to opravdu ze zkušeností a aktuální zátěže.


Přílohy jako bramborová kaše a hranolky se změnily na kuskus, jáhly a pohanku. Nebojíte se, že by tyto netradiční přílohy mohly hráče odradit?

Vše je podřízeno tomu, jak zručný je kuchař! I opečený brambor se dá udělat nechutně a naopak, třeba jako dneska. Znamenitě připravený kuskus může chutnat a být atraktivnější. Naše česká kuchyně spadla do fádnosti, kdy se opakuje: rýže, brambory a knedlíky. Nic jiného neexistuje. Je důležité jídelníček obohatit, ale také moc záleží, jak zručný kuchař na něj sáhne. Jídlo musí přinášet radost! Člověk se na něj musí těšit. Ale třeba taková bramborová kaše je úplně v pořádku, ale hranolky už ne. Ty patří mezi těžce stravitelná jídla. Kdyby si je dal sportovec v pravé poledne, tak odpoledne už je nepoužitelný.


V jídelníčku reprezentace chybí omáčky. Z jakého důvodu tam chybí?

Nemám nic proti dobře udělané omáčce, ale pořád řešíme polední jídla, která by měla dodat energii a stavební látky, a to v takové formě, aby sportovce nezabrzdila na dalších pět hodin.


Máte v jídelníčku pro české volejbalisty také kousky čokolády...

To je o tom, že dotahujeme energetickou hodnotu. Je potřeba kvalitních tuků a sladký zážitek. Ta chuť tam dominuje i díky té zátěži, která při tom sportu je. To do jídelníčku sportovce patří!

 

Autor: Blanka Popelková

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z bundesligového týmu Rote Raben Vilsbiburg má do Dukly Liberec namířeno nizozemská nahrávačka Kim Klein Lankhorst.

 
Zlatá evropská liga - muži - Strumica (MKD)

Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 15:25, 16:25)

 
CEV Beach Volleyball Nations Cup - skupina B – Balikesir (TUR)

Česko – Finsko K. Pavelková / A. Pavelková – Parkkinen / Prihti 2:1 (21:16, 20:22, 15:12), Hermannová / Štochlová – Ahtiainen / Lahti 0:2 (17:21,...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Dukla Liberec angažovala libero z finské Mestaruusliigy, na sever Čech se z týmu Vantaa Duck stěhuje Kanaďan Justin Lui.

 
Zlatá evropská liga

muži - Strumica (MKD): Česko – Estonsko 3:0 (25:22, 25:20, 25:16) ženy -Teplice: Česko – Rumunsko 3:1 (25:18, 22:25, 25:23, 25:23)

 
CEV Beach Volleyball Nations Cup - skupina B – Balikesir (TUR)

Česko – Dánsko K. Pavelková / A. Pavelková – Olsen / Schade 2:0 (21:9, 21:10), Hermannová / Štochlová – Johnsen / Bisgaard 2:0 (21:15, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018