Téma: Nácvik smečařské ruky - úder jednoruč vrchem
V dalším metodickém dopise ČVS vyšel přehled základních cvičení pro nácvik úderu smečařské ruky http://www.cvf.cz/?clanek=5958. Uvedená cvičení jsou myslím jasná a není tam nic překvapivého, takže bych se jen zmínil o tom, jak probíhá praxe v mém podání. Ještě přidám odkaz na popis základní techniky smečařské ruky.
Nácvik kontaktu ruky s balonem
Jak je ukázáno i ve cvičeních v metodickém dopise je vhodné začínat nácvik úderem ze spodu do balonu. Tento úder se však neprovádí jen při smečařském úderu, ale také při vybírání jednou rukou v pádu stranou (případně v rybě), na což jsou svěřenci již od počátku upozorňováni.
Dále jsem před časem zavedl i to, že se otevřenou dlaní striktně provádí i spodní podání. Někomu to sice trvá trochu déle, než přijde na správné provedení, ale přenos do dalšího učení za to myslím stojí.
Tenisák - odhozy
Při prvních pokusech o pohyby semečařské ruky s tenisákem se mi osvědčilo jedno hromadné cvičení, které má tu výhodu, že je pro svěřence velmi zábavné. Na techniku ruky jsem navázal tři slova Nabít - obě ruce před sebou Natáhnout - mířím puškou - Pal - odhazují tenisák. Když to 15 špuntů křičí nahlas, tak je to docela maso .-)
Smečařská ruka
Dále pak začínáme nacvičovat pohyb ruky s balonem u zdi. S počátku se balon nenahazuje, jen přidržuje nesmečařskou rukou, s tím, že se svěřenec může soustředit jen na pohyb smečařské ruky. Cílem je zvládnou správný pohyb smečařské ruky v co možná nejednoduších podmínkách. Pak přichází nadhoz nesmečařskou rukou, zatažení vzad stále před nadhozem. A nakonec teprve nadhoz obouruč, který nejlépe imituje reálnou situaci ve vzduchu při semči.
Máte nějáký svůj tip? Docela by mě zajímaly hlavně detaily nácviku práce zápěstí při úderu.