1

Téma: Prsty - odbití obouruč vrchem - základní nácvik

Na webu ČVS vychází nově metodické dopisy, v tom pro nácvik odbití prsty http://www.cvf.cz/?clanek=5923 mne zaujalo úplně poslední cvičení: Chyť míč do košíčku po úderu o zem od spoluhráče.  Ostatní mi bylo známo a na trénicích jsem to používal, ale toto mi něják uniklo a myslím, že pro naučení se pohybu pod balon, což je v začátcích jedna z nejdůležitějších činností je to dobrý nácvik. Navíc se toto cvičení bude dobře variovat i v dalším nácviku, kdy už se odbíjí. Například:

1. Půjde provádět i samostatně - hoď si balon o zem a chyť do košíčku

2. Hráči stojí přes síť a odbíjí se do prostoru nahravače

3. Místo odhozu o zem se provádí úder smečařskou rukou

4. U zdi - chytání do košíčku po vlastním úderu balonu do zemně o zeď - po odrazu chytnout do košíčku

Naposledy upravil: ondrej (21-11-2011 21:36:45)

2

Re: Prsty - odbití obouruč vrchem - základní nácvik

jako nácvik košíku s bouchnutím o zem by to  nemuselo být špatné ve třech. Stojí v pravoúhlém trojúhelníku, dva stojí na místě a jeden běhá mezi nimi a vlastně svým pohybem dotváří čtverec. Míč obíhá taky čtverec a vždy ti, co stojí na místě budou bouchat o zem, ten co běhá chytá do košíčku a odhazuje dál. Je to víc  běhavý. Pro šikovnější se může přidat pinkání atd.

3

Jo, jo - solidní variace. Obdobně by se to mohlo dělat i hromadně.

Tedy tři hráči zády k síti odhazují balon o zem na hráče, který se pohybuje po lajně. Chytne do košíčku odhodí zpět a pak pokračuje po zadní lajně v pohybu stranou.

To by mohlo bejt zajímavý i pro pokročilejší začátečníky, kteří již budou pinkat. Ten balon o zem je bude nutit hodně do pohybu. A když místo odhodu bude úder smečařskou rukou taky se to asi ještě trochu obmění.

4

ale co ty,k terý nemaj ještě takovou sílu?

5

Myslíš ty co to o zem nedají tak vysoko, aby se to dalo chytat do košíčku?

- Chce to mít nafouknutý balony - to mi připomíná, že musím koupit pumpičku .-)
- případně u jednotlivců, který to nezvládaj upravit, že pokud to není po odrazu dost vysoko, tak se balon jen chytne, před dopadem na zem, ale dělal bych to jen zcela výmečně, aby to nezneužívali.

Spíš bude problém s tím, že někteří  nebudou schopný ten balon hodit tak, aby se odrazil do směru kam je vyžadováno, ale i to se musí naučit

6

Podle mého není až tak důležitá organizace cvičení. Těch lze vymyslet nebo okoukat libovolné množství. Za důležitější považuji docílit správné technické provedení OOV. To se podle mého názoru v posledních letech hrubě nedaří. Proto tolik potíží se zpracováním "plachty". Chyba spočívá v tom, že odbití je prováděno nízko - na úrovni nosu nebo i níž. Je charakteristické, že hráči předsunou ruce a balon odstrkávají po ploché křivce od sebe. Pro generaci bagrbolistů je to možná přijatelné já se na to nemůžu dívat. Chyba má svou podstatu v základním střehovém postoji, který předpokládá pouze OOS.
Hráč má balon zvednout/krásný vysoký oblouk/nikoli od sebe odstrčit plackou -to když se mu to vydaří - když se nevydaří tak si vylomí oba palce protože je strká pod míč, aby aspoň neletěl od něj dolů. Krom toho mívá nechutně vyšpulený zadek.
Takže: OOV vždy nad hlavou!!!  Pro nácvik úplných začátečníků je vhodné mít předem definovanou dráhu letu, srovnat si adepta do místa kde má míč odbít /resp. chytat/ -lze sestrojit "okap" na balony. Před tím než mu půjčím míč provedu s ním
několik cvičení naprázdno /práce nouhou, postavení trupu, paží,/ . Pak nacvičit chycení a navazované odhození balonu na cíl.
Kontrola - když hráč propustí balon mezi pažemi musí mu dopadnout na čelo a odrazit se spráným směrem. U pokročilejších hráčů se snažím popsanou chybu odstranit kromě jiného tím, že lehký sevis zpracovávají nad sebe nebo dokonce za hlavu na spoluhráče.  Už nemám čas. Tak se do mě pusťte. Čau.

7

Co se týče organizace cvičení, tak si myslím, že právě v těch začátcích to je celkem důležitý, hlavně u kluků, protože od přírody je jenom házení nebaví, je třeba do toho dostat pohyb, trošku jinou zábavnou formu, což se mi právě u zpracovávání odhozeného balonu do země zamlouvá.

Co se týče příjmu plachty, tak k tomu jsem udělal samostatné téma: http://www.cesky-volejbal.cz/forum/topi … stama.html

Naposledy upravil: ondrej (23-01-2010 16:14:07)

8

Ješte bych navázal na to odbití za hlavu při nácviku příjmu plachty a poněkud bych to zobecnil. Včasné zapojení nácviku odbití za hlavu, by mohlo mít pozitivní vliv na zvládnutí pohybu pod balon, protože právě odbití za hlavu nutí hráče dostat se opravdu pod balon.

Souhlasíte?

9

ale ne úplně. Jsou dva typy hráčů, ti, který odbíjí od prsou, jak popisoval Franta. Na to je cvičení příjmu za hlavou dobrý. Ale ti druzí to zase "přehánějí" a mají míč moc za hlavou. To znamená, že jim to propadává a pomáhání si tím, že míč až moc okatě tahají. Je to menší chyba a odstarňuje se rychleji. Ale podlě mě je lepší je nutit a pořád dokola opakovat pořád mějte/odbíjejte/chytejte míč NAD ČELEM! Suprová kontrola je, že všechny míče by měli spadnout na čelo. Lze do toho nějak zapojit i hlavičkování.

10

a nevim jestli je nejlepší od začátku řikat, ať se snaží dát krásný vysoký oblouk. To nutí hlavně, ty, který nemaj ještě tolik síly míč odhazovatod prsou.

11

cervajz napsal:

Suprová kontrola je, že všechny míče by měli spadnout na čelo.

Další možnost kontroly je v začátcích, halvně při chytání balonu pokyn - sleduj balon jako v kameře mezi palci a ukazováčky (předpokládá se, že v této fázi nácviku balon přilétá z výšky).